DZ referendumsko pobudo o pokojninski reformi pošilja na ustavno sodišče

Ljubljana, 11. januarja - Državni zbor bo ustavno sodišče povprašal, ali bi z odložitvijo uveljavitve novega pokojninskega zakona oz. zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice. Takšno odločitev je DZ sprejel s 47 glasovi za in 36 proti.

Ljubljana.
Predsednik slovenske sindikalne centrale Dušan Semolič (ZSSS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predlog za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi so podali poslanci koalicijskih SD, LDS in Zares. Poleg njih pa so ga ob današnjem glasovanju podprli še poslanci SLS, nepovezana poslanca Franc Žnidaršič in Vili Rezman ter poslanec madžarske narodnosti Laszlo Göncz. Proti so glasovali poslanci SDS in SNS, DeSUS ter poslanec italijanske narodnosti Roberto Battelli.

Odločitev državnega zbora za predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča ni presenečenje. Prepričan je, da so se politiki ustrašili volje ljudi in zlorabili zakonodajno funkcijo. Semolič je namreč pojasnil, da so v samo štirih dneh zbrali več kot 20.000 podpisov državljanov, za razpis referenduma pa je potrebnih 40.000.

szo/tz/ako/ako
© STA, 2011