Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na odboru DZ spet o zakonu o obrambi

Ljubljana, 12. januarja - Parlamentarni odbor za obrambo bo danes nadaljeval razpravo o noveli zakona o obrambi, ki jo je vložila skupina koalicijskih poslancev in predvideva soglasje DZ k napotitvam vojakov na misije. Že ob prvi obravnavi zakona na odboru konec oktobra je ministrica Ljubica Jelušič predlagano zakonsko novelo označila za veliko ponižanje za to vlado. Predlog namreč pomeni, kot je tedaj opozorila Jelušičeva, da bi bila izvršna veja oblasti invalidna na področju, kjer mora prevzemati odgovornost.

Na dnevnem redu je tudi razprava o sklepu vlade za sodelovanje Slovenske vojske v rotaciji Natovih odzivnih sil. Slovenski angažma, ki predvideva lastno skupino za urjenje bataljona afganistanske vojske in štiri polletne rotacije, naj bi se iztekel jeseni 2012. Nekateri poslanci Zares pa so zahtevali, da vlada eksplicitno določi datum umika slovenskih vojakov iz Afganistana.

Premier Borut Pahor je prejšnji četrtek oznanil odločitev vlade, da novembra opravi "inventuro" o napredku misije urjenja afganistanskih sil. Če misija ne bo napredovala v skladu z načrti, bodo skupaj z zavezniki začeli razpravo o umiku, je tedaj povedal Pahor.

miv/ako
© STA, 2011