Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obvezna garancija za tehnične izdelke ostaja

Ljubljana, 11. januarja - Novela zakona o varstvu potrošnikov, ki je potrebna zaradi uskladitve z evropskimi direktivami, ne bo ukinila obvezne enoletne garancije za tehnične izdelke, je danes zatrdila ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Ljubljana.
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kljub temu da ima le Slovenija v EU institut obvezne garancije in kljub stališču Evropske komisije, naj bo garancija prostovoljna in element konkurenčnega boja med podjetji, Radićeva meni, da bi v tem primeru moralo prevladovati varovanje potrošnikov.

O predvideni ukinitvi obvezne garancije je bila ministrica seznanjena iz medijev, kar se ji zdi nesprejemljivo. Državni sekretar na ministrstvu Viljem Pšeničny je zaradi objektivne odgovornosti ministrici ponudil odstop, a ga ta ni sprejela. Bo pa vladi predlagala razrešitev generalnega direktorja direktorata za notranji trg na ministrstvu Petra Vrtačnika in direktorice urada za varstvo potrošnikov Mojce Burgar.

Radićeva bo sicer predlagala ukinitev urada za varstvo potrošnikov. Na ministrstvu bodo tako ohranili funkcije za opravljanje nujnih nalog v državni upravi, kot sta priprava zakonov in skrb za njihovo izvajanje, izvajanje letnih programov za varstvo potrošnikov pa bodo transparentno oddali v izvajanje nevladnim potrošniškim organizacijam.

V Zvezi potrošnikov Slovenije pozdravljajo odločitev ministrice Radićeve, da v slovenski potrošniški zakonodaji ohrani instrument obvezne garancije, pozdravljajo pa tudi odločitev za ukinitev urada za varstvo potrošnikov.

uk/jb/kk/fz/fz
© STA, 2011