Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Japonska napovedala sodelovanje pri pomoči Irski

Tokio, 11. januarja - Japonska bo iz deviznih rezerv kupila več kot 20 odstotkov obveznic, ki jih bo v okviru začasnega mehanizma za stabilnost evra za financiranje pomoči Irski izdala posebna družba, ki so jo za izvajanje mehanizma ustanovile države z evrom, je danes napovedal japonski finančni minister Jošihiko Noda.

Japonska, Tokio.
Japonski finančni minister Jošihiko Noda.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je zatrdil Noda, želi dežela vzhajajočega sonca tako okrepiti zaupanje v začasni mehanizem za stabilnost evra. To je še posebej pomembno v trenutku, ko se med vlagatelji krepi zaskrbljenost, da bi za pomoč iz mehanizma utegnila v kratkem zaprositi tudi Portugalska.

Japonska se je s tem pridružila Kitajski, ki je že napovedala, da bo svoje velikanske devizne rezerve porabila tudi za neposreden nakup državnih obveznic ranljivih članic evrskega območja kot so Grčija, Portugalska in Španija in na ta način prispevala k blažitvi dolžniških težav teh držav.

Začasni mehanizem za stabilnost evra med drugim v treh letih predvideva do 440 milijard evrov poroštev članic evrskega območja državam v dolžniških težavah. Države z evrom so za izvedbo mehanizma ustanovile posebno družbo s sedežem v Luksemburgu, ki bo z zadolževanjem na finančnih trgih po najugodnejših pogojih lahko po potrebi članicam v težavah v prihodnjih treh letih zagotovila pomoč.

Družba bo najemala posojila in izdajala dolžniške vrednostne papirje, za kar bodo države članice območja evra izdajale poroštva. Pri tem bo delež poroštev Slovenije za obveznosti iz naslova vsakokrat najetih posojil oz. izdanih obveznic v skladu z zakonom znašal največ 2,073 milijarde evrov.

jes/kk
© STA, 2011