DZ končal razpravo o predlogu, naj o pokojninskem referendumu odloča ustavno sodišče

Ljubljana, 11. januarja - DZ je včeraj pozno zvečer končal razpravo o predlogu poslanskih skupin SD, Zares in LDS, naj o zahtevi sindikatov za referendum o novem pokojninskem zakonu odloča ustavno sodišče. Po skoraj šesturni razpravi so mnenja poslancev ostala deljena, DZ pa bo o tem, ali bo pokojninski referendum romal na ustavno sodišče, odločal danes.

V razpravi so poslanci predlagateljev vztrajali, da bi morebitna zavrnitev zakona na referendumu povzročila nestabilnost pokojninskega sistem, s tem pa neustavno stanje. Na drugi strani so poslanci SDS in SNS ocenjevali, da gre pri predlogu za poskus, da bi zaobšli referendumsko odločanje in zavlačevanje, da referendum ne bi mogel biti izveden skupaj z referendumom o zakonu o malem delu.

Podpora predlogu ni povsem gotova, saj so mu podporo poleg poslancev SD, Zares in LDS napovedali še dva poslanca iz poslanske skupine nepovezanih poslancev ter en manjšinski poslanec, kar skupaj predstavlja 45 glasov. Ključni za sprejem sklepa bodo tako glasovi DeSUS ali SLS.

ako/tz/db
© STA, 2011