Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Od torka nove rekordne cene bencina

Ljubljana, 10. januarja - Naftni derivati v Sloveniji bodo od jutri dražji. Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo zvišala za 1,6 centa na 1,279 evra, neosvinčenega 98- in 100-oktanskega bencina pa za 1,2 centa na 1,291 evra za liter. Bencin bo tako dosegel novo rekordno vrednost.

Rusija.
Črpanje nafte, nafta, naftna ploščad.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Dizelsko gorivo se bo podražilo za 0,4 centa na 1,237 evra za liter, za liter kurilnega olja pa bo po novem treba odšteti 0,821 evra, kar je 0,1 centa več kot doslej. Cena avtoplina bo ostala nespremenjena pri 0,814 evra za liter.

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja.

Kot je ocenil direktor inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič, je po eni strani na naftnem trgu še naprej čutiti optimizem, ki ga spodbujajo ugodnejši konjunkturni podatki iz ZDA in spodbudne novice s Kitajske, po drugi pa je rast vrednosti dolarja v primerjavi z evrom nekoliko umirila hitrejše naraščanje cen nafte in hkrati tudi špekulativno povpraševanje po črnem zlatu.

V prihodnjih tednih bodo cene nafte po Brečevičevih besedah še naprej odvisne od hitrosti okrevanja svetovnega gospodarstva in gibanja tečaja dolarja, a kljub morebitnim špekulativnim nakupom ni pričakovati, da bodo cene v letošnjem letu bistveno presegle raven 100 dolarjev za 159-litrski sod.

Brečevič sicer ocenjuje, da ima vlada pri trošarinski politiki še precej manevrskega prostora, če bi se cene nafte občutneje zvišale. Po njegovi oceni bi vlada trošarine znižala že tudi tokrat, če bi cene pogonskih goriv bolj izrazito poskočile.

jes/kk/fz/fz
© STA, 2011