Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tunizija: Po navedbah oblasti v nemirih konec tedna 14 mrtvih

Alžir/Tunis, 10. januarja - V nasilnih protestih, ki so ta konec tedna pretresali Tunizijo, je bilo po zadnjih podatkih tamkajšnjega notranjega ministrstva ubitih 14 ljudi. Francoski časnik Le Monde, ki se sklicuje na neimenovane sindikalne vire, sicer na svoji spletni strani poroča o najmanj 20 mrtvih, to število pa utegne še narasti, saj so mnogi ranjeni v kritičnem stanju.

Tunizijo že vse od 17. decembra pretresajo za to državo neobičajni socialni nemiri. Predvsem mladi protestniki oblastem očitajo visoko stopnjo brezposelnosti ter pomanjkanje perspektive.

Nemire je sicer sprožil brezposeln 26-letnik z univerzitetno diplomo, ki je za preživetje prodajal sadje in zelenjavo. Ker ni imel potrebnega dovoljenja, so mu oblasti robo večkrat zaplenile, na koncu pa se je iz obupa zažgal in kasneje v bolnišnici umrl.

V štirih dneh spopadov v sosednji Alžiriji, ki imajo prav tako socialno ozadje, a drugačen povod, so bili medtem po navedbah tamkajšnjih oblasti ubiti trije ljudje. Proteste v Alžiriji so sprožile visoke cene osnovnih živil, kot sta sladkor in olje, a so se razmere umirile, potem ko je vlada v soboto napovedala 41-odstotno znižanje davka na te izdelke.

jav/sk
© STA, 2011