Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Rok za oddajo davčne napovedi za prihodke iz najemnin 17. januar

Ljubljana, 10. januarja - Vsi, ki so lani fizičnim osebam oddajali v najem premično ali nepremično premoženje, morajo napoved posredovati do 17. januarja, so danes opozorili na davčni upravi.

Ljubljana.
Davčna uprava RS (Durs).
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Davčna uprava RS (Durs).
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Letošnja novost je, da napovedi ni treba oddati tistim, ki so prek upravnikov prihodek dobili iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, npr. hišniških stanovanj. Upravnik večstanovanjske stavbe je bil namreč dolžan za prejemnika tovrstnih prihodkov in v njegovo breme izračunati, odtegniti in nato plačati akontacijo dohodnine.

Druga letošnja novost pa je, da je napoved zdaj mogoče vložiti tudi prek sistema eDavki, še poudarjajo na davčni upravi. Pri tem dodajajo, da zavezanci napoved pristojnemu davčnemu organu še vedno lahko posredujejo tudi na predpisanem obrazcu, in sicer priporočeno po pošti ali osebno.

Če zavezanec ne vloži napovedi ali z vložitvijo zamudi, je za to predvidena globa od 200 do 400 evrov. Z globo od 400 do 1200 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, ki v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke. Lani je sicer davčna uprava poostrila nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti s tega naslova.

jes/arh
© STA, 2011