Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi

Ljubljana, 10. januarja - Vlada je na današnji dopisni seji podprla predlog poslancev SD, LDS in Zares za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi, ki jo bo danes obravnaval državni zbor. V primeru neuveljavitve novega pokojninskega zakona se bo namreč nadaljevala že ugotovljena protiustavnost veljavnega zakona, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Vlada opozarja, da je ustavno sodišče z dvema odločbama že ugotovilo protiustavnost veljavnega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Meni tudi, da ohranjanje obstoječe zakonodaje posega v pravice do socialne varnosti in pravico do pokojnine iz 50. člena ustave.

Kot opozarjajo v vladi, bi bilo kršeno tudi načelo pravne varnosti oziroma načelo varstva zaupanja v pravo, če zaradi odložitve uveljavitve ali zaradi zavrnitve novega zakona na referendumu ne bi bila urejena daljša prehodna obdobja.

Podaljšanje delovne aktivnosti za tri leta do leta 2021 ne pomeni odstopa od enakega obravnavanja zavarovancev, ampak bremena nalaga enakomerno, še zagotavlja vlada.

pa/pse/td
© STA, 2011