Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Nemčiji zvišane vrednosti dioksina odkrili že marca lani

Berlin/London, 7. januarja - Najnovejše preiskave so pokazale, da je z dioksinom okužena živalska krma v Nemčiji v obtoku precej dlje, kot so domnevali, in sicer od marca lani. Vrednosti dioksina v maščobi, ki se dodaja krmi, pa v nekaterih primerih kar za 78-krat presegajo dovoljene.

Pri internem nadzoru v proizvajalcu maščobe za krmo Harles&Jentzsch v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein so namreč že marca lani zaznali povišane vrednosti dioksina, vendar podatka niso posredovali naprej, je sporočilo kmetijsko ministrstvo omenjene nemške dežele. Zaradi tega so v podjetju že začeli kriminalistično preiskavo.

Na Spodnjem Saškem pa so medtem danes uničili okoli 100.000 jajc, za katere se je izkazalo, da vsebujejo preveč dioksina. Pristojni sicer mirijo potrošnike, češ da je vsebnost dioksina v jajcih zelo nizka, zato ni verjetno, da bi komur koli škodovala. Po oceni strokovnjakov bi bil 75 kilogramov težak človek ogrožen, če bi na teden pojedel 80 okuženih jajc.

Okužena jajca iz Nemčije so prodali tudi v Veliko Britanijo, kjer naj bi jih uporabili za pripravo sladic, ki jih prodajajo velike trgovske verige. Zašla so tudi na Nizozemsko, kjer so jih zasegli 136.000, Slovaška pa je danes ustavila prodajo jajc in perutnine iz Nemčije.

sk/aju
© STA, 2011