Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenija zaradi sodnih zaostankov plačala že za 2,5 milijona evrov odškodnin

Ljubljana, 8. januarja - Slovenija je do danes zaradi sojenja v nerazumnem toku izplačala že za okoli 2,5 milijona evrov odškodnin, kažejo podatki državnega pravobranilstva. Od tega je 1,12 milijona evrov plačala na podlagi zakona o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, ki se je začel uporabljati januarja 2007, slabih 1,4 milijona pa na podlagi postopkov, ki so tekli pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu.

Od januarja 2007 sicer državljani, ki menijo, da v njihovi zadevi pred sodiščem ni bilo odločeno v razumnem roku, zahtevkov za zadoščenje ne vlagajo več na evropsko sodišče, pač pa jim to možnost pred domačimi organi daje zakon o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja. Število zadev pred evropskih sodiščem se tako precej zmanjšuje in po zadnjih podatkih znaša le še 411 zadev.

Državno pravobranilstvo je od 1. januarja 2007, ko se je začel uporabljati omenjeni zakon, pa do 30. decembra 2010 prejelo 1889 zahtevkov za odškodnino. Od tega je bilo rešenih 1699 zahtevkov, izplačanih pa je bilo za 1,12 milijona evrov odškodnin.

ako/apo/tz
© STA, 2011