Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Dvorec Trebnik vendarle spet v rokah konjiške občine

Slovenske Konjice, 8. januarja - V Slovenskih Konjicah se po dolgih letih le obetajo boljši časi za tamkajšnji dvorec Trebnik, ki se v pisnih virih prvič omenja že leta 1308, a že dolgo neslavno propada. Konjiška občina je z zadolženo družbo Gostinstvo Jelen in hipotekarnimi upniki, ki so bremenili objekt, podpisala sporazum, s katerim bo vendarle spet postala njegova lastnica.

Po besedah konjiškega župana Mirana Gorinška so se s sporazumom upniki odrekli dobršnega dela terjatev do dosedanjega lastnika, ki je dvorec od občine kupil leta 1996. Občina bo ob tem prevzela za okoli 460.000 evrov obveznosti do upnikov, v zameno pa bo dobila lastništvo in posest nepremičnin, ki so proste bremen.

Za del objekta že obstaja gradbeno dovoljenje za obnovo v objekt z apartmaji. Kot je dejal Gorinšek, bodo za pridobivanje finančnih sredstev za zdaj vztrajali pri tem projektu. Dolgoročno bi lahko bil kompleks namenjen alternativni medicini, morda ureditvi zeliščnega vrta, zlasti ker želi občina v naslednjih letih v svojo last pridobiti tudi okoliška zemljišča.

gm/apo
© STA, 2011