Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Uredba o financiranju univerz v prihodnje po oceni stroke ustavno sporna

Koper, 6. januarja - Predlog uredbe o javnem financiranju visokošolskih zavodov je v nekaterih členih protiustaven, vsekakor pa ustavno sporen, je na javni tribuni članic Univerze na Primorskem v Kopru danes dejal sodelujoči ustavni pravnik Andraž Teršek. Na koprski univerzi se bojijo, da bi ob uveljavitvi uredbe ostali brez potrebnih finančnih sredstev za razvoj.

Koper, Kolosej Koler.
Javna tribuna članic Univerze na Primorskem na temo "Ali bomo zaradi Golobiča drugo leto morali plačevati šolnino?"
Aleksander Zadel, ekonomist Rado Pezdir, dekan koprske Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Dragan Marušič in prodekan Univerze na Primorskem Rado Pišot.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Koper, Kolosej Koler.
Javna tribuna članic Univerze na Primorskem na temo "Ali bomo zaradi Golobiča drugo leto morali plačevati šolnino?"
Tema je zanimala tudi številne študente, ki so se udeležili javne tribune.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Predlog uredbe o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov, ki ga je konec leta pripravilo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, naj bi v prihodnje reševal financiranje slovenskih univerz. Vendar na koprski univerzi menijo, da bo le zavrl razvoj nastajajočih univerz ter tistih programov, ki že imajo ustrezne akreditacije, vendar niso še zaživeli v celoti.

Na izjave sodelujočih na današnji javni tribuni so se že odzvali na visokošolskem ministrstvu, kjer so očitke zavrnili. V sporočilu so zapisali, da je slovensko visoko šolstvo že od leta 2004 financirano na podlagi uredbe o financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov, ne pa na podlagi zakona.

rr/pa/pa
© STA, 2011