Izredna seja o ustavni presoji glede pokojninske reforme naj bi se začela v ponedeljek

Ljubljana, 6. januarja - Poslanci SD, LDS in Zares so se na dopoldanskem sestanku dogovorili, da zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora. Ta bi se začela v ponedeljek, na njej pa naj bi med drugim razpravljali o njihovi pobudi za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi.

Poslanec LDS Anton Anderlič je po sestanku novinarjem dejal, da bi se na izredni seji odločili za to, da referendumsko pobudo o pokojninski reformi presodi ustavno sodišče. Menijo namreč, da bi v primeru, če pokojninski zakon ne bi bil uveljavljen, nastale take težave, da bi jih država v naslednjih letih zelo težko ali pa jih sploh ne bi mogla premostiti, je pojasnil.

Ob obstoječem sistemu pokojninskega in invalidskega zavarovanja javni dolg države brez novega pokojninskega zakona naraste čez dovoljeno maastrichtsko mejo 60 odstotkov v letu 2021. Reforma mora biti tako, kot navajajo poslanci v gradivu za svojo pobudo, dokončno izpeljana najkasneje do leta 2021, torej v prehodnem obdobju nadaljnjih 10 let.

pse/apo/pa
© STA, 2011