Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nizozemska bi ponovno napotila vojake v Afganistan

Amsterdam, 6. januarja - Nizozemska, ki je avgusta lani končala misijo v Afganistanu, namerava v to državo znova napotiti vojake in policiste. Kot danes piše nizozemski časnik de Volkskrant, želi nizozemska vlada v deželo pod Hindukušem napotiti misijo 350 policistov in vojakov, ki bi urili afganistanske varnostne sile.

Inštruktorji naj bi v afganistansko prestolnico Kabul in provinco Kunduz odpotovali po veliki noči, na terenu pa naj bi sodelovali z nemškimi vojaki. Nizozemska vlada, ki naj bi o tem razpravljala jutri, namerava v Afganistan poslati tudi štiri vojaška letala F-16 ter 120 pilotov in drugega osebja.

Morebitno odločitev vlade o ponovni misiji v Afganistanu bo moral potrditi še nizozemski parlament. Opazovalci pričakujejo, da bi bil predlog napotitve nove misije v to srednjeazijsko državo lahko sprejet s tesno večino.

Nizozemske sile so bile v Afganistanu navzoče od 1. avgusta 2006 do avgusta lani, in sicer je tam delovalo okoli 1950 nizozemskih vojakov, večina v provinci Uruzgan.

mc/sk
© STA, 2011