Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Boehner na čelu predstavniškega doma ameriškega kongresa

Washington, 6. januarja - Včeraj je v Washingtonu slovesno prisegel novi, 112. ameriški kongres, ki ga bodo v predstavniškem domu vsaj dve leti vodili republikanci, medtem ko bodo imeli v senatu še naprej večino demokrati. V predstavniškem domu je bil za predsednika izvoljen John Boehner iz Ohia.

Zjutraj so se kongresniki najprej zbrali na skupni molitvi v bližnji katoliški cerkvi sv. Petra, nato so sledile zaprisega, volitve novega vodstva in predaja ključev novincem.

Slednjih je v predstavniškem domu 94, med njimi 85 republikancev. Republikanci imajo zdaj 242 sedežev, demokrati pa 193.

V senatu je pred podpredsednikom ZDA Josephom Bidenom zapriseglo 35 senatorjev, med katerimi je bilo 16 novincev, večina republikancev. Demokrati imajo po novem 51 sedežev, dva neodvisna senatorja glasujeta z njimi, republikancev pa je 47.

Republikanska večina v predstavniškem domu in demokratska v senatu ter demokratski predsednik Barack Obama v Beli hiši pomenijo, da se prihodnji dve leti v Washingtonu ne more zgoditi nič brez kompromisa obeh strani.

sk/rp/sk
© STA, 2011