Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

EU in ZDA obsojata zaprtje urada Ovseja v Minsku

Bruselj/Minsk, 5. januarja - Evropska unija in ZDA sta ostro obsodili zaprtje urada Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi v beloruski prestolnici Minsk. Mandat urada Ovseja v Minsku se je iztekel 31. decembra, beloruske oblasti pa ga niso podaljšale, pač pa so urad zaprle.

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton sta v sinočnji skupni izjavi po decembrski ponovni izvolitvi beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka poudarili, da mandat Ovsejeve misije nikakor ni končan, kar je pokazala tudi Ovsejeva kritična ocena volitev.

Madžarsko predsedstvo EU pa je zahtevalo dostop do prijetih članov opozicije. V nasprotnem primeru bi to lahko imelo za posledico ponovno uvedbo sankcij EU proti Belorusiji.

Prvič je kritike na račun nasilnega zatrtja protestov, ki jih je po volitvah v središču Minska pripravila beloruska opozicija, izrekla tudi Rusija. Po besedah svetovalca ruskega predsednika Sergeja Krivenka je pri zatrtju protestov prišlo do kršenja človekovih pravic.

sg/jav/ms
© STA, 2011