Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada jutri predvidoma o ukrepih za sanacijo gradbeništva

Ljubljana, 5. januarja - Vlada bo predvidoma jutri obravnavala ukrepe za sanacijo gradbeništva, ki jih je pripravila medresorska delovna skupina, so povedali na ministrstvu za gospodarstvu. Vsebina ukrepov za zdaj uradno ni znana, ministra za finance in za gospodarstvo pa sta večkrat izpostavila možnost oblikovanja posebnega stanovanjskega sklada.

Preučitev možnosti za preoblikovanje državnega stanovanjskega sklada, ki bi aktivneje posegel v trg stanovanj, naj bi vladi predlagala tudi medresorska komisija. Podrobnosti v predlogu sicer niso navedene, omenjen je le znesek v višini 300 milijonov evrov iz simulacije odkupa stanovanj, ki jo je pred časom izpeljal Umar.

Medresorska skupina poleg pospešitve velikih infrastrukturnih projektov na področju prometa, energetike, zdravstva in šolstva naj bi predlagala še: podporo gradbenim podjetjem pri iskanju poslov v tujini in okrepitev vloge SID banke pri zavarovanju terjatev; spreminjanje delovnopravne zakonodaje, ki bi preprečila odpuščanje delavcev prek slamnatih podjetij; ukinitev gradnje v lastni režiji za objekte, večje od 250 kvadratnih metrov; sprejetje zakona o preprečevanju zamud pri plačilih med poslovnimi subjekti in poostren inšpekcijski nadzor pri odkrivanju dela na črno.

uk/jb
© STA, 2011