Jutri bo vložena pobuda za presojo ustavnosti referenduma o pokojninski reformi

Ljubljana, 5. januarja - Koalicija bo jutri v DZ vložila pobudo za presojo ustavnosti referendumske pobude o pokojninski reformi, je za STA povedal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. Po njegovih besedah se bodo jutri sestali koalicijski poslanci in zbrali potrebne podpise za vložitev pobude.

Ljubljan.
Vodja PS SD Dušan Kumer.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

DZ naj bi pobudo za presojo ustavnosti referendumske pobude o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predvidoma obravnaval na izredni seji prihodnji teden. S pokojninsko reformo želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost in podaljšati delovno aktivnost starejših, ki je v Sloveniji med najnižjimi v Evropski uniji.

Zveza svobodnih sindikatov, ki se tako kot preostalih šest sindikalnih central ne strinja z zaostrovanjem upokojitvenih pogojev, pa je sredi decembra vložila referendumsko pobudo za začetek postopka za razpis referenduma, podprto z več kot 22.100 podpisi.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je že določil 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov, potrebnih za razpis. Podpisi se bodo lahko zbirali med 6. januarjem in 9. februarjem.

apo/pa/apo
© STA, 2011