Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Romunija ob težavah z vstopom v schengen grozi Hrvaški

Bruselj, 4. januarja - V Bukarešti so v okviru spora z Nemčijo in Francijo zaradi njunega nasprotovanja vstopu Romunije in Bolgarije v schengenski prostor zahtevali, naj Evropska unija tudi za Hrvaško vzpostavi mehanizem preverjanja na področju pravosodja, ki ga je uvedla za omenjeni državi. V nasprotnem primeru so zagrozili, da ne bodo podprli vstopa Hrvaške v unijo.

Romunski zunanji minister Teodor Baconschi je v pogovoru za romunski časnik Adevarul zahteval, naj za Romunijo pri odločanju o njenem vstopu v schengenski prostor brez nadzora na notranjih mejah veljajo enaka pravila kot za države v prejšnjih schengenskih širitvah, torej upoštevanje uveljavljenih tehničnih meril.

Notranji ministri unije bodo o vstopu Romunije in Bolgarije v schengenski prostor predvidoma odločali februarja, a Nemčija in Francija sta konec decembra v pismu Evropski komisiji že napovedali, da vstopa teh dveh držav v schengen ne bosta podprli, dokler ne bo zadostnega napredka v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

ms/pm/ms
© STA, 2011