Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Madžarska začela sprejemati prošnje za dvojno državljanstvo

Budimpešta, 3. januarja - Madžari, živeči v sosednjih državah, lahko od danes zaprosijo za dvojno državljanstvo. Po poročanju madžarskih medijev je interes za dvojno državljanstvo različen, in sicer največji v Romuniji in najmanjši na Slovaškem.

Na madžarskem veleposlaništvu v Ljubljani so za STA pojasnili, da je danes za državljanstvo zaprosil en človek, v januarju pa imajo predvidenih še več srečanj z Madžari, živečimi v Sloveniji, ki bodo verjetno zaprosili za državljanstvo.

Kot prvi je zaprosil Romun madžarskega izvora Peter Hanc. Njegovo zahtevo je v Budimpešti sprejel madžarski državni sekretar Bence Retvari, ki je poudaril, da se je s tem simbolično začel proces vnovičnega združevanja Madžarov v Karpatskem bazenu. Pojasnil je še, da bodo prosilci lahko dobili državljanstvo v dveh do treh mesecih.

V skladu z zakonom, ki je stopil v veljavo 1. januarja, lahko Madžari, živeči v sosednjih državah, dobijo madžarsko državljanstvo, če dokažejo, da imajo madžarske korenine in govorijo madžarski jezik.

mc/ms
© STA, 2011