Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Belgiji nov poskus izhoda iz politične krize

Bruselj, 3. januarja - Največje belgijske politične stranke se bodo ta teden odločile, ali bodo po več kot šestih mesecih neuspehov znova skušale oblikovati vlado, s čimer bi država izšla iz najdaljše politične krize v svoji zgodovini. Sedem strank naj bi drevi prejelo kompromisni predlog, ki ga je oblikoval posrednik Johann Vande Lanotte.

Stranke naj bi se do srede opredelile, ali so se pripravljene pogajati na podlagi predlaganega kompromisa. Vsebine predloga Lanotte ni želel razkriti, belgijski mediji pa poročajo, da predvideva prenos določenih pristojnosti na regije. Te naj bi imele več avtonomije pri upravljanju z denarjem iz davka na dobiček, pri politiki zaposlovanja in pri družinskih dodatkih.

Vprašanje je, ali bo to dovolj za najmočnejšo flamsko stranko, nacionalistično N-VA, ki želi, da bi bila Belgija namesto federalne države poslej konfederacija, s čimer bi Flandrija dobila več moči in denarja.

V državi, ki je brez prave vlade že rekordne 204 dni, narašča strah, da bo Belgija razpadla na dva dela. Belgijo pa pesti tudi huda dolžniška kriza, zaradi česar številni opozarjajo, da bi morala država, kjer so parlament izvolili že junija lani, čim prej oblikovati vlado.

mc/ms
© STA, 2011