Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Madžarska dnevnika protestirata proti novemu medijskemu zakonu

Budimpešta, 3. januarja - Madžarska levousmerjena dnevnika Nepszabadsag in Nepszava sta v današnjih izdajah celotni naslovnici posvetila protestu proti spornemu novemu medijskemu zakonu na Madžarskem.

Na prvi strani časnika Nepszabadsag v madžarščini in ostalih 22 jezikih Evropske unije piše: "Konec svobode tiska na Madžarskem." Dnevnik poudarja, da novi medijski zakon sledi prizadevanjem vlade Fidesza in krščanskih demokratov in ustvarja priložnost za kaznovanje, prepoved in na koncu uničenje vseh drugače mislečih. Časnik Nepszava pa je na današnji naslovnici v madžarskem in angleškem jeziku izpostavil, da je svoboda tiska temeljna pravica v državi članici EU.

Sporni zakon je začel veljati 1. januarja, prav na dan, ko je Madžarska prevzela polletno predsedovanje EU. Budimpešta pa je tarča ostrih kritik tudi zaradi davkov za tuje vlagatelje. 13 evropskih podjetij je tako na Evropsko komisijo 15. decembra naslovilo skupno izjavo, v kateri pozivajo k sankcijam proti Madžarski zaradi teh davkov.

mc/mlj
© STA, 2011