Türk: Potrebujemo streznitev, da bomo premagali krizno obdobje

Ljubljana, 31. decembra - Iztekajoče se leto nam bo ostalo v spominu kot eno najtežjih, odkar imamo lastno državo, je v novoletni poslanici povedal predsednik republike Danilo Türk. Kljub temu pa nas ne sme premagati malodušje, meni predsednik. Kot ocenjuje, krizni časi prinesejo marsikatero streznitev, to pa potrebujemo, da bomo krizno obdobje premagali.

Murska Sobota.
Predsednik republike Danilo Türk.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Türk je spomnil, da nam kriza ni prizanašala, sami pa nismo vselej uspevali najti najboljših rešitev. Predsednik pa je kljub temu optimist, saj meni, da je naša družba zrela in strpna. Po njegovem mnenju se je pokazalo tudi, da smo sposobni dobrih potez v skrbi za človeka, v gospodarstvu, v kulturi in v zunanji politiki.

V prihodnje moramo krepiti konkurenčnost, je izpostavil, toda ne z zniževanjem cene in vrednotenja dela, temveč z večjo ustvarjalnostjo, večjo dodano vrednostjo ustvarjenega in z večjo tržno prodornostjo. Za takšen dosežek pa moramo, kot meni, okrepiti družbeni dialog, poiskati skupne cilje, razviti medgeneracijsko sodelovanje ter narediti naše politične razprave bolj kulturne in obrnjene v prihodnost.

miv/tz
© STA, 2010