Slovenci v tretjem četrtletju opravili manj delovnih ur

Ljubljana, 29. decembra - Zaposlene osebe v Sloveniji so v tretjem četrtletju opravile 275 milijonov delovnih ur, kar je 2,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani in dva odstotka manj kot v enakem obdobju 2008. Po oceni državnega statističnega urada se padec obsega opravljenih delovnih ur nadaljuje tudi v drugi polovici leta.

V obdobju od julija do septembra se je število opravljenih delovnih ur na letni ravni najobčutneje zmanjšalo v gradbeništvu, kjer je bil padec 16,3-odstoten. Rudarstvo je utrpelo 11,3- in gostinstvo 9,9-odstotni padec opravljenih delovnih ur.

Zaposlena oseba je v tretjem trimesečju opravila povprečno mesečno 127 delovnih ur, kar je 6,6 odstotka manj kot v predhodnem četrtletju, k temu pa je po pričakovanjih pripomogla povečana izraba letnega dopusta.

Povprečno največ delovnih ur, 137 na mesec, so opravile zaposlene osebe v finančni in zavarovalniški dejavnosti. Sledila sta gradbeništvo ter promet in skladiščenje, kjer so zaposleni v povprečju opravili 136 oz. 135 delovnih ur mesečno.

kk/kk
© STA, 2010