Radio Slovenija: SCT s štirimilijardnim poslom Rusiji

Ljubljana, 29. decembra - Družba SCT naj bi se po poročanju Radia Slovenije v zadnjih dneh dogovorila za 3,8 milijarde evrov vreden posel v Rusiji. SCT naj bi bil eden glavnih izvajalcev pri pripravi prizorišča prihodnjih zimskih olimpijskih iger v Sočiju leta 2014, poleg gradnje bolnišnice in še nekaj objektov pa naj bi bil zadolžen predvsem za gradnjo in modernizacijo cestne infrastrukture.

Kot pravijo viri Radia Slovenije, so se Rusi za posel, ki predstavlja kar dve tretjini celotnega slovenskega avtocestnega programa, pogajali tudi z večjim gradbenikom iz Nemčije. Za odločitev, da posel pridobi SCT, pa naj bi bila zaslužna predvsem Zidarjeva pogajalska taktika, pa tudi reference, tako doma kot v tujini. Zaupanje Rusov naj bi si Zidar pridobil tudi z uspešno izvedenim asfaltiranjem letališča v Sočiju v preteklosti.

V SCT tega ne želijo komentirati, še poroča radio, poznavalci pa poudarjajo, da je Rusija, kar se tiče poslov, specifična država, kjer bolj kot formalni dogovori štejejo neformalni in kjer mora za večje posle neformalno soglašati tudi politika. Tako bi lahko kljub podpisu pogodbe SCT ostal praznih rok.

Sicer pa bi bil ta posel rešitev za slovenski gradbeni sektor, saj se s tem ne bi rešil le SCT, ampak bi moral Zidar aktivirati tudi celotno slovensko gradbeno operativo.

uk/kk/kk
© STA, 2010