Nekdanji Merkurjevi in Mersteelovi delavci v torek s protestnim shodom v Naklem

Naklo, 27. decembra - Odpuščeni delavci Merkurja in Mersteela, ki še vedno čakajo na izplačilo odpravnin in odškodnin, so za jutri dopoldne napovedali protestni shod pred Merkurjevo upravno stavbo v Naklem. Kot je povedal predstavnik odpuščenih delavcev Maksimiljan Kalan, se do izpolnitve zahtev ne nameravajo premakniti nikamor.

Kalan je pojasnil, da do zapletov pri izplačilu odpravnin in odškodnin oz. nadomestil za neizplačane plače prihaja, ker prisilna upravitelja Ladislav Hafner in Katarina Benedik nista podpisala dokumentov za izplačilo.

Terjata namreč, da se v uradnem listu objavi avtentična razlaga stečajnega zakona, ki jo je minuli teden sprejel državni zbor. Ta zakon tolmači tako, da se za prednostne terjatve v postopku prisilne poravnave štejejo tudi neizplačane odpravnine za prenehanje delovnega razmerja, ki so nastale pred začetkom postopka prisilne poravnave.

Kalan obenem opozarja, da prisilna upravitelja še naprej trdita, da bosta izplačala le odpravnine, ne pa tudi odškodnin oz. nadomestil za neizplačane plače, medtem ko so delavci prepričani, da bi morali dobiti oboje.

jes/uk/bg
© STA, 2010