Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Začenjajo se zimske razprodaje

Ljubljana, 3. januarja - Danes se začenja zimska razprodaja tekstilnega blaga, obutve in športne opreme. Večina trgovcev bo izdelke ponujala po od 30 do 50 odstotkov nižjih cenah, le nekateri pa bodo poslovalnice zaradi začetka razprodaj odprli prej.

Obisk zimskih razprodaj sicer iz leta v leto pada, na kar vplivajo decembrski popusti.

Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne razprodaje. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

Tržna inšpekcija bo v času zimskih posezonskih razprodaj ugotavljala spoštovanje zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, zlasti z vidika zavajajočega oglaševanja.

Na tržnem inšpektoratu opozarjajo potrošnike, da je potrebno pri pravicah potrošnika v zvezi z vračanjem ali zamenjavo izdelkov razlikovati med zahtevki zaradi napake na izdelku in željami potrošnika po zamenjavi izdelka, ki mu ni več všeč oz. si je premislil in ga želi vrniti ali zamenjati. Ko izdelek nima napake, prodajalec takšnega izdelka ni dolžan zamenjati ali vrniti plačane kupnine, razen če je to obljubljal.

uk/mke/uk
© STA, 2011