ZN: Varnost v Afganistanu v letu 2010 znatno poslabšana

Kabul/New York, 27. decembra - Zaupni interni zemljevidi Združenih narodov kažejo, da se je varnostni položaj v Afganistanu v letu 2010 znatno poslabšal, pa čeprav ZDA v zadnjem poročilu ugotavljajo, da ameriška strategija deluje, danes na spletnih straneh poroča ameriški Wall Street Journal.

Časnik je omenjene ugotovitve postavil po primerjanju zemljevidov o varnostnem položaju marca in oktobra letos. Položaj se je poslabšal v 16 okrožjih na severu in vzhodu države, ki so z območij z "nizkim tveganjem" postala območja "z visokim tveganjem". Na jugu, kjer potekajo najsrditejši boji med zavezniškimi vojaki in talibani, pa se medtem položaj ni prav nič izboljšal - ostaja nespremenjen z oznako "zelo visoko tveganje".

Le v dveh okrožjih, ki sta imeli marca oznako "zelo visoko tveganje", je bil oktobra varnostni položaj boljši - eno je na območju Kunduza na severu, drugo pa na območju Herata na zahodu, kjer so sicer nastanjeni tudi slovenski vojaki. Katero je to omenjeno okrožje, Wall Street Journal ne omenja.

ms/aju/ms
© STA, 2010