WikiLeaks nad ameriško agencijo za boj proti mamilom

Washington/London, 26. decembra - Spletna stran WikiLeaks je objavila dokumente, ki kažejo, da se je ameriška agencija za boj proti mamilom (DEA) razvila v globalno obveščevalno agencijo, katere dejavnosti presegajo boj proti mednarodnem trgovanju z mamili, poroča ameriški časnik New York Times. Operacije agencije naj bi bile tako obširne, da jih tuji politiki pogosto skušajo izkoriščati za boj proti svojim političnim sovražnikom.

Panamski predsednik Ricardo Martinelli naj bi avgusta 2009 ameriškemu veleposlaniku poslal nujno sporočilo, v katerem DEA prosi, naj se loti njegovih političnih sovražnikov. Dejal je, da potrebuje pomoč pri prisluškovanju telefonskim pogovorom.

Ustanovitelj WikiLeaks Julian Assange pa je v danes objavljenem pogovoru za britanski časnik Sunday Times dejal, da je podpisal pogodbo za svojo avtobiografijo v vrednosti 1,2 milijona evra,

Assange je dejal, da ne želi napisati knjige, vendar mu bo denar pomagal v pravni bitki, ki ga čaka; za to je doslej porabil že več kot 230.000 evrov.

vz/mlj/mlj
© STA, 2010