Medvedjev za odločnejše ukrepe proti nemirom

Moskva, 24. decembra - Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je danes v televizijskem nagovoru, v katerem je ocenil delo v minulem letu, med drugim zavzel za odločnejše ukrepanje policije proti nemirom. Po njegovem mnenju bi morala policija hitreje razgnati proteste, kakršni so pred Kremljem izbruhnili 11. decembra, in pripreti udeležence, podprl pa je tudi strožje kazni za izgrednike.

Rusija, Moskva.
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Rusija, Moskva.
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Se pa ni želel vmešati v drugi proces proti nekdanjemu direktorju ruske naftne družbe Jukos Mihailu Hodorkovskemu, ki prestaja zaporno kazen zaradi davčne utaje, do konca leta pa mu bodo izrekli še sodbo v procesu zaradi pranja denarja in kraje nafte.

Ruski predsednik je še dejal, da se Rusija ne bo odpovedala spornim Kurilskim otokom in da bi morala tudi Japonska to končno dojeti. Se je pa zavzel za skupne rusko-japonske gospodarske projekte na otokih.

Dotaknil se je tudi novega sporazuma o zmanjšanju strateškega orožja (Start), ki ga je označil za mejnik za zagotavljanje stabilnosti v svetu in Evropi v prihodnjih desetletjih.

mc/aju
© STA, 2010