Japonska z rekordnim proračunom

Tokio, 24. decembra - Japonska vlada je danes sprejela rekorden 92.410 milijard jenov oziroma 1100 milijard dolarjev težak predlog proračuna za naslednje poslovno leto. Ta je usmerjen v spodbujanje rasti gospodarstva, vendar pa hkrati povečuje javni dolg.

Japonska.
Japonski premier Naoto Kan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Japonska.
Japonski premier Naoto Kan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Predlog proračuna, ki ga je pripravila vlada premiera Naota Kana, bo veljal za poslovno leto 2011, ki se začne 1. aprila prihodnje leto. Proračun mora zdaj dobiti še zeleno luč v parlamentu.

Japonska naj bi za financiranje proračuna izdala nove obveznice v vrednosti 44.300 milijard jenov. To pomeni, da bodo novi dolgovi že drugi leto zapored večji od davčnih prihodkov. Ti naj bi se zvišali na skoraj 41.000 milijard jenov.

V vladi ob tem poudarjajo, da so pri snovanju predloga proračuna uspeli ohraniti ravnovesje med spodbujanjem gospodarske rasti in potrebnim izboljšanjem javnofinančne slike. Kritiki medtem izpostavljajo "abnormalnost" novega zadolževanja in opominjajo, da je premier obljubljal krčenje potrošnje in zmanjšanje zadolženosti.

arh/jb
© STA, 2010