Pokojninska reforma vnovič potrjena

Ljubljana, 23. decembra - Državni zbor je z 49 glasovi za in 30 proti po odložilnem vetu državnega sveta potrdil pokojninsko reformo. Potrditev je bila pričakovana, je za STA dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Ljubljana.
Državni zbor, poslanci.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ponovil pa je stališče sindikatov, da je reforma krivična do večine delavk in delavcev, ki se bodo morali zaradi neizpolnjevanja ostrejših pogojev upokojiti predčasno.

V kabinetu predsednika državnega zbora so za STA povedali, da je zdaj treba počakati, da se izteče sedemdnevni rok, v katerem je še možno vložiti zahtevo ali pobudo za začetek postopka za razpis referenduma. Potem bo lahko predsednik DZ Pavel Gantar razpisal rok za zbiranje 40.000 podpisov.

Zveza svobodnih sindikatov je 15. decembra namreč že vložila več kot 22.100 podpisov volivcev pod pobudo za začetek postopka za razpis referenduma.

Po zakonu o referendumu so t.i. kvalificirani predlagatelji zahteve za razpis zakonodajnega referenduma tretjina poslancev, državni svet ali najmanj 40.000 volivcev.

pse/miv/mo
© STA, 2010