Po Krambergerjevih besedah je božič praznik luči, ki ne bo nikoli ugasnila

Maribor, 23. decembra - Z Jezusovim človeškim rojstvom v Betlehemu je Bog vstopil v človeško zgodovino in se dokončno, nepreklicno zavzel za svet in človeka, je v božični poslanici dejal mariborski nadškof Franc Kramberger. Božič je označil za praznik luči, ki ne bo nikoli ugasnila, in poudaril, da gre za praznik človekove notranjosti.

Maribor.
Mariborski nadškof Franc Kramberger.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Kristusovo rojstvo je, kot pravi Kramberger, tako pomemben mejnik, da je človeštvo znova začelo šteti leta. Natančen čas njegovega rojstva sicer ni znan, so pa za obeležitev tega dogodka izbrali 25. december - dan, ko dnevi postajajo daljši, noči pa krajše, je spomnil.

Vendar srčika božiča ni le v tem, da se spominjamo Kristusovega rojstva, temveč da človek dopusti, da se Bog rodi v njegovi notranjosti, je poudaril Kramberger. Božič namreč po njegovih besedah ni praznik samo na koledarju, ob mizi, ob prižiganju svečk na božičnem dreveščku, še manj v trgovinah in nakupovanju, božič tudi ni praznik samo v cerkvi, ampak je praznik srca in človekove notranjosti.

spc/tz
© STA, 2010