Novoustanovljeno veteransko združenje s slavnostno akademijo ob 20. obletnici samostojnosti

Ljubljana, 23. decembra - Na pobudo Lojzeta Peterleta, Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Igorja Bavčarja bo danes tudi uradno ustanovljeno združenje Veterani slovenske osamosvojitve. Na ustanovnem zboru bodo sprejeli statut, program in izvolili organe združenja.

Novo veteransko združenje nastaja na pobudo iniciativnega odbora, ki je 20. septembra letos že pripravil plenarni sestanek. Na njem so predstavniki odbora Peterle, Janša, Krkovič in Bavčar zatrdili, da bo združenje sledilo poštenemu zgodovinskemu spominu, združevalo pa bo vse, ki so na kakršen koli način prispevali k osamosvojitvi države.

Veterani slovenske osamosvojitve danes zvečer v prostorih Slovenske filharmonije pripravljajo tudi slavnostno akademijo ob 20. obletnici osamosvojitve. Peterle je pred dnevi zatrdil, da ne gre za alternativno prireditev državni proslavi, ki bo prav tako danes, in sicer nekaj ur kasneje v Cankarjevem domu. Kljub temu pa je njegova udeležba, pa tudi udeležba Janše na državni proslavi še pod vprašajem.

pa/tz
© STA, 2010