Koalicijski poslanci za razpravo o spremembah referendumske zakonodaje

Ljubljana, 22. decembra - Poslanci opozicije, poslanci poslanske skupine DeSUS, nepovezani poslanec Andrej Magajna ter poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti so vložili predlog za spremembo zakona o referendumu. Predlagajo en referendumski dan na leto, in sicer drugo nedeljo v maju.

Ljubljana.
Poslanec Miran Potrč.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Poslanec Miran Potrč.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS Branko Grims, je referendum izjemnega pomena, saj predstavlja sredstvo omejevanja oblasti, zato ne gre omejevati pravice do tega instituta. Poudaril je, da želi koalicija s predlogom o zvišanju kriterijev za razpis referenduma zrušiti še enega od demokratičnih principov.

V poslanskih skupinah SD, LDS in Zares pa so prepričani, da je predlog 45 poslancev o referendumskem dnevu usmerjen v blokiranje sprejemanja odločitev državnega zbora. Menijo so, da so spremembe referendumske zakonodaje potrebne, vendar po resni razpravi.

Cilj danes predstavljenega predloga zakona po mnenju poslanca SD Mirana Potrča ni urejanje vsebine in iskanje rešitev, ampak dokazovanje, da imajo predlagatelji boljše rešitve.

szo/tz/tz
© STA, 2010