Del Pontejeva za mednarodno preiskavo trgovine z organi na Kosovu

Beograd, 22. decembra - Nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji Carla del Ponte se boji, da civilna misija EU na Kosovu Eulex ne bo sposobna izvesti preiskave o trgovanju s človeškimi organi, v katerega naj bi bil vpleten tudi kosovski premier Hashim Thaci. Menila je, da bi bila potrebna mednarodna preiskava.

Srbija.
Članica komisije ZN, ki preiskuje zlorabe človekovih pravic v Siriji, Carla Del Ponte.
Foto: Beta/STA
Arhiv Beta/STA

Srbija, Beograd.
Bivša haaška tožilka Carla Del Ponte.
Foto: Beta/STA
Arhiv Beta/STA

O trgovini z mamili in človeškimi organi na Kosovu je v prejšnji teden objavljenem poročilu pisal poročevalec Sveta Evrope Dick Marty, medtem ko je del Pontejeva želela zadevo preiskovati že, ko je bila haaška tožilka, a so ji to, kot trdi, onemogočili.

Bojim se, da Eulex ne bo sposoben izvesti te preiskave, je za srbski časnik Nin dejala del Pontejeva. Dodala je, da obstajata še dve možnosti. Prva je, da bi preiskavo prevzelo haaško sodišče, druga pa je, da bi jo opravilo neodvisno sodišče.

Del Pontejeva je tudi povedala, da se je haaško tožilstvo leta 2004, ko so želeli preiskovati trgovino z organi na Kosovu, soočalo z resnimi grožnjami albanske mafije.

sk/sg
© STA, 2010