V veljavo stopa prenovljeni novinarski kodeks

Ljubljana, 22. decembra - Novinarsko častno razsodišče od danes dalje obravnava pritožbe po prenovljenem kodeksu. Po oceni predsednice razsodišča Ranke Ivelja je prenova prinesla jasnejši, sodobnejši in profesionalnoetično zaostren kodeks. Gre za prvo prenovo kodeksa po letu 2002, zato se je že pred časom pokazala potreba po uskladitvi kodeksa s spremenjeno novinarsko prakso.

Povsem novo je določilo, ki zadeva poročanje o samomorih. To določilo novinarje zavezuje, da o samomoru in poskusu samomora poročajo le, če to narekuje javni interes, in da ne navajajo metode in kraja dejanja. Med drugim je novo tudi določilo, po katerem novinar ne sme razkriti identitete žrtev spolnih zlorab, družinskih tragedij in hudih kaznivih dejanj.

Prenovo je doživel tudi pravilnik o delu Novinarskega častnega razsodišča. Po novem bo razsodišče štelo namesto devetih 11 članov. Razširitev z dvema članoma iz javnosti sta omogočili spremembi statutov obeh novinarskih organizacij. Razširjena sestava razsodišča se bo udejanjila v novem mandatu, ki se bo začel junija prihodnje leto.

bs/tz
© STA, 2010