Državni svet izglasoval veto na pokojninsko reformo

Ljubljana, 21. decembra - Državni svet je izglasoval odložilni veto na pokojninsko reformo. Za sprejetje veta je glasovalo 22 državnih svetnikov, proti pa 12. Tako so pritrdili interesni skupini delojemalcev in svetniku Mihaelu Jenčiču, ki sta podala predlog za veto in poudarila, da ne bo zagotovil vzdržnosti pokojninske blagajne in dostojnih pokojnin.

Zakon je krivičen do velike večine delavcev, ki ne bodo zmogli izpolniti zaostrenih pogojev, je poudaril vodja interesne skupine delojemalcev Dušan Semolič. Po predlogu sindikatov bi moralo 40 let pokojninske dobe za moške zadostovati za starostno pokojnino brez odbitkov, je dejal.

Minister za delo Ivan Svetlik je opozoril na raziskavo Ekonomske fakultete, po kateri zakon zagotavlja vzdržnost pokojninske blagajne za naslednjih 10 do 15 let in višje začetne pokojnine.

Državni zbor bo moral o zakonu odločati še enkrat, in sicer na prvi naslednji seji, določa poslovnik državnega zbora. Zakon je pri ponovnem odločanju sprejet, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

pse/tvr/mo
© STA, 2010