Državni zbor na današnji izredni seji o stanju v pravosodju

Ljubljana, 22. decembra - Poslanci bodo na današnji izredni seji državnega zbora na pobudo opozicije razpravljali o stanju v pravosodju, o domnevnih političnih vplivih nanj in o ukrepih za ureditev stanja.

Pobudniki izredne seje - poslanci SDS, SNS in nepovezani poslanec Andrej Magajna so prepričani, da v Sloveniji sodstvo ne deluje oz. deluje izjemno slabo. Poleg tega pravosodnemu ministru Alešu Zalarju očitajo številna sporna dejanja, med njimi tudi pritiske na državno tožilstvo.

Pred današnjo sejo so se včeraj na to temo sestali člani parlamentarnega odbora za notranjo politiko. V razpravi je poslanec SDS Gorenak ministru Zalarju očital, da sta v Sloveniji dve pravni državi - ena za bogate in vplivne in druga za navadne ljudi. Pravosodni minister Aleš Zalar je trdil nasprotno: da dveh pravnih držav ne bo dopustil, dokler bo on minister, in da je sodstvo v dobri kondiciji.

Poslanci bodo obravnavali tudi predlog za sprejetje avtentične razlage dela zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

pa/mo
© STA, 2010