Zalar zavrača opozicijske očitke o dveh pravnih državah

Ljubljana, 21. decembra - Člani parlamentarnega odbora za notranjo politiko na zahtevo poslancev SDS in SNS ter nepovezanega poslanca Andreja Magajne danes razpravljajo o stanju v pravosodju, o domnevnih političnih vplivih nanj in o ukrepih za ureditev stanja.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je v imenu predlagateljev poudaril, da imamo v Sloveniji dve pravni državi - eno za bogate in vplivne, drugo pa za navadne ljudi. Minister za pravosodje Aleš Zalar po njegovih besedah ne skrbi za "male ljudi", pač pa za odvetniške, notarske, stečajne in mediatorske lobije. Poleg tega minister po besedah poslanca z neustavnimi ravnanji posega v delo tožilske organizacije.

Pravosodni minister Zalar je očitke predlagateljev zavrnil. Zatrdil je, da dveh pravnih držav ne bo dopustil, dokler bo on minister, in da je sodstvo v dobri kondiciji. Zavrnil je tudi navedbe, da bi skrbel za različne lobije. Na primeru notarjev je pojasnil, da so dvakrat zahtevali zvišanje tarif, pa jim ni ugodil. Zavrnil je tudi očitke o povečevanju sodnih zaostankov.

pa/mo
© STA, 2010