Assange potožil zaradi razkritja dokumentov o njem

London, 21. decembra - Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange se pritožuje, ker nekdo v javnosti razkriva informacije o njem, ki bi morale ostati tajne.

Velika Britanija, London.
Ustanovitelj spletne strani Wikileaks Julian Assange.
Foto: Tanjug/STA

Za britanski Times je namreč Assange potožil, ker je časnik Guardian v soboto objavil dele nezakonito pridobljenega poročila švedske policije, v katerem so zapisane obtožbe dveh Švedinj, ki naj bi jih Assange posilil.

Ustanovitelja Wikileaksa, ki je pozornost svetovne javnosti vzbudil prav z objavljanjem tajnih dokumentov, med drugim moti, da naj bi Guardian policijsko poročilo pridobil le dan pred njegovim zaslišanjem na sodišču v Londonu minuli četrtek, ko je bil ob plačilu varščine izpuščen na prostost. Meni namreč, da ga je nekdo na oblasti očitno skušal obdržati v zaporu.

Assange obtožbe o posilstvih sicer zanika in vztraja, da je šlo "za sporazumne, a nezaščitene spolne odnose".

V današnjem pogovoru za britanski BBC je ocenil, da sta se ženski za obtožbe proti njemu odločili, potem ko sta izvedeli ena za drugo, ugotovili, da sta imeli obe z njim nezaščitene spolne odnose, ter se ustrašili možnosti spolno prenosljivih bolezni. Na policijo naj bi se sprva obrnili le po nasvet, tam pa so hitro zagrabili zadevo in ju ukanili.

jav/ms/aju
© STA, 2010