Stritih: Zelena davčna reforma bi do 2045 lahko v proračun prinesla do dveh milijard evrov

Ljubljana, 21. decembra - V okviru zelene davčne reforme bi se lahko glede na projekcije cen CO2 med letoma 2030 in 2045 v proračun nateklo od pol do dveh milijard evrov letno, je na posvetu o osnutku zakona o podnebnih spremembah pojasnil direktor službe vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih. Trenutno se v tem okviru nateče do 100 milijonov evrov.

Ljubljana.
Direktor Službe vlade RS za podnebne spremembe Jernej Stritih.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je pojasnil Stritih, so naredili tudi makroekonomske analize do leta 2020 in preverili učinke na gospodarsko rast in zaposlenost. Učinki so po njegovem mnenju odvisni od tega, kaj bo država naredila s prihodki obdavčenega CO2.

Analiza je pokazala, da če država omenjena sredstva nameni za znižanje obremenitve plač, se poveča kupna moč prebivalstva. To bi povzročilo 0,3 odstotka novih delovnih mest, gospodarska rast pa bi se zmanjšala za 0,1 odstotka.

V primeru, da država sredstva nameni za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja, se rast zmanjša za 0,1 odstotka, zaposlenost pa za 0,05 odstotka. Če pa bi država ta sredstva namenila za socialne transferje, se gospodarska rast zmanjša za 0,5 odstotka, zaposlenost pa za 0,4 odstotka.

mke/bg/bg
© STA, 2010