Komisija za nadzor obveščevalnih služb sprejela poročilo o delu za leto 2009

Ljubljana, 21. decembra - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je sprejela poročilo o svojem delu za leto 2009. V njem komisija ugotavlja, da se obveščevalne in varnostne službe v državi uporabljajo tudi za zastraševanje političnih konkurentov vladajoče politične opcije, hkrati pa se ne preiskuje najtežjih kaznivih dejanja tistih, ki so njeni simpatizerji. Komisija DZ zato med drugim predlaga, naj vlado pozove k sprejetju ukrepov, ki bodo onemogočili zlorabo omenjenih služb v politične namene.

Kot je po seji komisije povedal njen predsednik Zvone Černač iz SDS, je poročilo predvsem ogledalo politike SD, Zares in LDS, s katero v omenjenih strankah ne morejo biti zadovoljni.

Proti poročilu sta glasovala poslanec SD Dušan Kumer in poslanec Zares Tadej Slapnik. Kumer je v izjavi za medije izrazil prepričanje, da je poročilo tipičen odraz SDS, saj da je v njem cela vrsta političnih ocen in vrednostnih sodb brez dokazov. Z njim je komisija po njegovem prepričanju tudi presegla svoja pooblastila.

ako/apo
© STA, 2010