ZSSS za dvig minimalne plače nad prag tveganja revščine

Ljubljana, 21. decembra - Zveza svobodnih sindikatov je pred določitvijo uskladitvenega zneska minimalne plače v januarju opozorila, da je prag tveganja revščine lani znašal 593 evrov, medtem ko je minimalna plača določena pri 562 evrih neto.

Ljubljana.
Izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ministrstvo po navedbah sindikata meni, da pogojev za drugačno usklajevanje minimalne plače kot zgolj z inflacijo letos ni. Izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič pravi, da ministrstvo pri tem zanemarja več dejstev, med njimi prag tveganja revščine in minimalne življenjske stroške. V sindikatu opozarjajo, da je minimalna plača plačilo za opravljeno delo in ne življenjski minimum.

Predsednik zveze Dušan Semolič pravi, da je pritisk na dvig minimalne plače pritisk na prerazporeditev ustvarjenega v podjetjih, in sicer iz plač in nagrad uprav v korist delavcev, ki živijo najteže. Zavrača stališče delodajalcev, da dvig minimalne plače ogroža delovna mesta, saj da "še nobeno podjetje ni propadlo zaradi delavskih plač".

Minimalna plača se bo januarja uskladila vsaj z medletno inflacijo v decembru. Znesek bo po posvetu s socialnimi partnerji določil minister za delo.

jb/fz
© STA, 2010