Zdravniki opozarjajo na nevarnost pirotehničnih sredstev

Ljubljana, 26. decembra - Od danes do 2. januarja je v Sloveniji dovoljena uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok. Medtem ko policisti pozivajo k neuporabi ali varni uporabi pirotehničnih izdelkov, pa medicina opozarja tudi na hude poškodbe, s katerimi se vsako leto ob tem času srečujejo kirurgi.

Predstojnik plastične kirurgije v mariborski bolnišnici Erik Vrabič je povedal, da je tovrstnih poškodb iz leta v leto manj, kar je zasluga pospešenega nadzora nad prodajo pirotehničnih sredstev in opozoril v medijih. A je ob tem dodal, da so poškodbe zadnja leta hujše kot v preteklosti, do nesreč pa prihaja predvsem z doma izdelanimi sredstvi.

Nepravilna uporaba lahko po njegovem povzroči cel spekter poškodb, od najenostavnejših, ki se zdravijo same, kot so odrgnine in udarnine, pa vse do najhujših, ki lahko pustijo trajne posledice. Najpogosteje prihaja od raztrganin kože v rokah do globljih raztrganin globokih tkiv, živcev, tetiv, zlomov kosti, pa vse do amputacij prstov in celo rok.

gm/pa
© STA, 2010