Žarnić: GSO v Evropi niso pretirano dobrodošli

Bruselj, 20. decembra - Evropa vsaj še nekaj časa ne bo prostor, kjer bi bili gensko spremenjeni organizmi pretirano dobrodošli, je okoljski minister Roko Žarnić povzel današnjo razpravo o tem vprašanju na ministrskem zasedanju v Bruslju.

Ljubljana.
Minister za okolje in prostor Roko Žarnić.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po mnenju slovenskega ministra ima Evropa dovolj biotske raznovrstnosti, da ne potrebuje gensko spremenjenih organizmov.

Ministri so govorili o predlogu Evropske komisije, naj se države članice same odločajo, ali bodo dovolile, omejile ali prepovedale gojenje teh organizmov na svojem ozemlju ali delu ozemlja.

Kaj se bo zdaj zgodilo s predlogom, je težko napovedati. Nadaljuje se iskanje ustrezne pravne podlage zanj, veliko pa je odvisno tudi od prihodnjega, madžarskega predsedstva. Madžarska in Avstrija sta sicer v Evropski uniji najbolj zagreti nasprotnici gensko spremenjenih organizmov.

Nevladne organizacije so sicer nedavno zbrale milijon podpisov za moratorij na nove odobritve gensko spremenjenih pridelkov, dokler ne bo zagotovljeno zanesljivo preverjanje njihove varnosti za zdravje in okolje.

pm/kk
© STA, 2010