Varnostni svet ZN danes o razmerah na Korejskem polotoku

New York/Peking, 19. decembra - Na zahtevo Rusije se bo danes Varnostni svet ZN sestal na nujni seji o razmerah na Korejskem polotoku. Rusija je sklic seje zahtevala, potem ko je Severna Koreja napovedala oster odgovor, če bo Seul izvedel vojaške vaje na otoku Yeonpyeong v spornem Rumenem morju. Vaj zaradi slabega vremena še ni izvedel, a naj bi jih do torka.

Severna Koreja je zagrozila, da bo na vojaške vaje odgovorila z napadom, ki bo silovitejši od tistega 23. novembra. Takrat je v odgovoru na južnokorejske vojaške vaje že obstreljevala omenjeni otok, pri tem pa so bili ubiti štirje ljudje.

Ruski in kitajski zunanji minister, Yang Jiechi in Sergej Lavrov, pa sta v današnjem telefonskem pogovoru pozvala k miru na Korejskem polotoku in državi pozvala k izogibanju naraščanja napetosti.

Rusija je sicer Seul že pozvala, naj odpove vojaške vaje, da ne bi prišlo do naraščanja napetosti. ZDA pa so ocenile, da vojaške vaje ne ogrožajo Pjongjanga, ki jih ne sme izkoriščati za izgovor za nove provokacije.

vr/bg/vr
© STA, 2010