Danes jubilejna 40. podelitev Severjevih nagrad

Škofja Loka, 19. decembra - Na Loškem odru bodo drevi podelili Severjeve nagrade za najboljše dosežke na področju slovenske dramske igre v letu 2010. Sklad Staneta Severja bo s pomočjo strokovne komisije podelil dve nagradi za dosežke na poklicnih odrih, nagrado za dosežke v ljubiteljskem gledališču in nagrado za študenta dramske igre.

Upravni odbor sklada Staneta Severja je septembra objavil razpis za Severjeve nagrade za vloge v premiernih uprizoritvah v času od 30. septembra 2009 do 30. septembra 2010. Med obrazloženimi predlogi gledališč, gledaliških skupin, Združenja dramskih umetnikov Slovenije, odborov združenja v posameznih gledališčih ter Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki so prispeli do 25. oktobra, je strokovna komisija izbrala štiri nagrajence.

Severjeve nagrade od leta 1970 podeljuje sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega slovenskega gledališkega in filmskega igralca. Nagrade vedno podelijo v Škofji Loki, kjer je Stane Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo, monodramo Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega Krotko dekle.

tz/spi/tz
© STA, 2010