Komisija za preiskavo zadeve Patria začela z delom, nadaljuje že v ponedeljek

Ljubljana, 17. decembra - Komisija DZ, ki bo preiskovala politična ozadja v aferi Patria, je danes začela z delom, nadaljevala pa bo že v ponedeljek. Danes so se dogovorili, v kakšnem okviru bo preiskava potekala in na podlagi katerih dokazov.

Ljubljana.
Predsednik komisije DZ, ki bo preiskovala politična ozadja v aferi Patria Zvonko Černač.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zaslišali bodo od 12 do 15 prič, prvo bodo na zaslišanje vabili takoj po novem letu, je po seji pojasnil predsednik komisije Zvonko Černač. Po njegovih ocenah gre za eno najbolj resnih in pomembnih preiskovalnih komisij v zadnjem času.

Njen glavni namen je ugotoviti, ali je del slovenske politike v primeru Patria deloval v ozadju in pri tem uporabljal nelegitimne metode z namenom rušitve legalno izvoljene tedanje oblasti in z namenom vplivanja na odločanje volivcev.

Černač je danes tudi zatrdil, da se s postopkom zoper nekdanjega premiera Janeza Janšo komisija ne bo konkretno ukvarjala.

Poslanec Zares in tudi član preiskovalne komisije Tadej Slapnik pa je po končani seji zapisal, da je seja potrdila njihova opozorila, da bo delo komisije usmerjeno izključno v preusmerjanje pozornosti od bistvenih vprašanj in ključnih akterjev afere Patria.

pa/tvr/mo
© STA, 2010